A székely írás

2010. október 19. kedd, 18.00
Sándor Klára turkológus, nyelvész előadása

A székely írás a legrejtélyesebb írásrendszerek egyike: tisztázatlan az eredete, hiába ismerjük jól betűit, mégis vannak olyan emlékei, amelyeket nem tudunk elolvasni, első említéséről nem tudjuk, hogy valóban ezt az írást említi-e, leghosszabb emléke csak másolatban maradt fenn, eredetije elveszett, egyik legérdekesebb emléke talán hamisítvány.

Vannak, akik kétségbevonják, hogy valóban egy régi írás utóda lenne a mai székely ábécé, és azt állítják, csak a humanisták hozták létre azért, hogy a magyarság ősiségét bizonyítsák vele. Mások szerint a negyvenezer éves "bosnyák piramisokban" már ezzel az írással írtak a falra. Sokan szeretnék iskolában megtanítani a gyerekeknek, mások nevetnek rajta, és a mucsaiság jelének tartják, ha valakit érdekel ez az írás. El tudunk-e majd valaha igazodni ezek között a kérdések között?

Sándor KláraSándor Klára nyelvész, turkológus, a Szegedi Tudományegyetem docense. Kutatási területe az evolúciós nyelvészet (ezen belül a nyelvi változások elmélete) és a nyelvszociológia, valamint a székely írás eredete és használatának története. Tudományos publikációi mellett rendszeresen közöl tudománynépszerűsítő írásokat, illetve vállal ilyen célú médiaszereplést. A magyarság eredetével kapcsolatos írásai a Galamus-csoport weboldalán olvashatók:

 1. Elzárkózás a nemzeti hagyománytól
 2. Az apai üknagymama és az anyai nagypapa
 3. A madár nem ornitológus
 4. Fatum Morganum
 5. Kis csodabogár-határozó
 6. A metafora rabságában
 7. A magyarság bölcsőjénél
 8. Az ismeretlen Belső-Ázsia
 9. Az ókori Kína ellenségei
 10. Attila és hunjai
 11. Nomád népek vándorlása Napkelettől Napnyugatig
 12. "Szavaimat jól halljátok..."
 13. A gyűrűk ura
 14. Kazár szótár