Homeopátiás sörkészítés a Sziget Fesztiválon

Nagy sikere volt a Sziget Fesztiválon a homeopátiás sör készítésének. Duda Ernő, a társaság egyik alelnöke demonstrálta, hogy hogyan is készülnek a homeopátiás készítmények. Praktikusan sör alapanyagból indult ki, mivel ennek potenciált (hígytott és rázott) oldata a homeopátia elmélete szerint alkalmas a másnaposság kezelésére. Ha ugyanis a sör egészséges páciensen részegséget okoz, akkor egy a részegség tüneteit mutató páciensen a homeopátiás sörkészítménynek ezeket a tüneteket kellene elmulasztania (hasonlót hasonlóval elv).

A demonstráció során a sör egy milliliterét 1 liter (1000 milliliter) vízben oldottuk fel, majd összerázás után ennek egy milliliterét vittük át újabb 1000 milliliter vízbe és így tovább. A sör hígítási foka így 1/1000, 1/1000 000, 1/1000 000 000... sorozatban nőtt, a végső, tizedik hígítás során elérve a 1000^10, azaz a 10^30 hígítási arányt, ami hagyományos formában így írható le:

1 / 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000

A végső oldatunkban minden valószínűség szerint már nem volt egyetlen alkohol molekula sem. Ennek ellenére a homeopaták szerint az oldat "memóriája" mintegy megőrizte az alkohol "lenyomatát", így a homeopátiás sör kifejtheti specifikus hatását. A hatásnak a homeopátia elbvei szerint a további hígítással tovább kellene erősödnie.

Egy résztvevő megkérdezte, hogy mi a helyzet azzal, hogy esetleg halak is ívhattak az oldószernek használt vízben valamikor. Nem tudjuk; tessék alkalmazni a homeopátia "hasonlót hasonlóval" elvét a problémára!

Azt gondolhatnák, hogy viccelünk, valami telejsen irreleváns hülyeséggel akarjuk lejáratni a homeopátiát. Pedig nem. Az egyik homeopátiás gyógyszergyár (ja, mert persze ez is a "Big Pharma", a "Gyógyszerlobbi" része ám, nem pedig az "Emberiséget Segélyező Egylet") gyárt homeopátiás sört Cervisia néven. Egyéb érdekes homeopátiás szerekről A házi méhtől a pozitróniumig című cikkünkben olvashat.

Megjegyezzük, hogy a homeopátia kiindulási elvei ("hasonlót hasonlóval" és hígítási elv) egyébként nincsenek igazolva, csakúgy, mint az sem, hogy a homeopátiás szerek tényleg azt okoznák, amit a homeopaták állítanak róluk.