Hamisítás gyógyszerrel – gyógyszerhamisítás?

Légyölö galócaA "természetes" kifejezés komoly reklámértékkel bír, még ha általában nehezen is megfogalmazható, hogy mitől természetes valami és mitől nem. Általában az a - nyilvánvalóan téves - közfelfogás, hogy ami természetes, az hasznos, egészséges; ami "mesterséges" az káros, egészségtelen. Azonban a különféle, általában növényi anyagokból előállított termékek gyakran nem állják ki a próbát - azaz valójában nem hatékonyak. Ilyenkor segít egy kis trükk: tegyünk a termékbe egy kis hatásos "mesterséges" készítményt, de ezt ne reklámozzuk. Két legyet üthetünk egy csapásra. Egyrészt kihasználjuk a "természetes" kifejezés marketingértékét, valamint a becsempészett hatóanyag eltitkolásával kikerüljük a bonyolult engedélyeztetési procedúrát, a gyógyszerré minősítést. Mindez persze távol áll a törvényesség fogalmától...

A Gyógyszerészet című havilap júliusi számában nyolc szerző közreműködésével két részes, megdöbbentő cikk jelent meg olyan "természetesként" forgalmazott étrend-kiegészítőkről, potencianövelőkről, amelyek a laboratóriumi vizsgálatok szerint bizony meg lettek spékelve szintetikus anyagokkal. Az ilyen manipuláció nem csak hogy törvénytelen, de veszélyes is. A szerek mellékhatásai miatt az erre érzékenyek komoly egészségügyi problémákba futhatnak, miközben esélyük se volt azt megelőzni, hiszen a termékek információs anyagain a ténylegesen ható anyag neve nincs feltüntetve.

A cikk egyik szerzője, Dr. Szendrei Kálmán írt már egy cikket a Szkeptikus Blogra is A CoD™ tea – a „fehér elefánt”, amit mindenki lát, de senki nem tesz semmit címmel.

Forrás: Gyógyszerészet 2010/7