A Harvard Egyetem szabálytalansággal vádolja kutatóját, Marc Hausert

Marc Hauser a Harvard Egyetem Pszichológia Tanszékének neves evolúcióbiológusa állatok és az ember megismerési folyamatainak és erkölcsének evolúciós kutatásával foglalkozik és erről több könyvet is írt. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy kísérletei során nemhogy nem ügyelt arra, hogy elvárásai lehetőleg ne befolyásolják megfigyeléseit, hanem több szabálytalanságot is elkövetett. Legalábbis így ítélte meg a Harvard Egyetem rektorátusa, amikor bejelentették, hogy nyolc esetben fedtek fel szabálytalanságokat az adatgyűjtés, adatelemzés, információ megosztás, a kutatási módszerek és eredmények közzététele területén.

Az egyetem bejelentése szerint a nyolc eset közül három érintett már publikált cikkeket. Ezek közül kettő esetben a kritikák hatására Hauser - állítólag sikeresen - megismételte a kísérleteket és az eredményeket "kiegészítésként" (nem korrekcióként) közölte az eredeti lapokban. A harmadik esetben azonban Hauser indoklás nélkül visszavonta a 2002-ben a Cognition című lapban a gyapjasfejű tamarin majmok tanulási képességeiről megjelent cikket. A többi esetben még megjelenés előtt módosíttatták a cikkeket Hauserrel illetve szerzőtársaival.

A vizsgálat három évvel ezelőtt kezdődött, amikor Hauser néhány hallgatója nem értett egyet a kutató vizsgálati eredményeinek interpretálásával és fenntartásukat jelezték is az egyetemi vezetésnek. A kísérletek során majmok gondolkodását és elvárásait vizsgálták különféle fény és hangjelekkel kapcsolatban. Ennek során azonban nagyon szubjektív módon elemezték azt, hogy a majmok kicsivel többet figyelték-e a monitor képét, illetve hogy elfordították-e a fejüket a hagszóró irányába.

Forrás: The New York Times és Harvard Magazine