A Szkeptikus Kongresszus előadói: Almár Iván

Almár IvánAlmár Iván:
A sajtó pánikreakciója az égi és a földönkívüli jelenségekkel kapcsolatos hírekre
2010. szeptember 18., 11:45

Magyar csillagász, aktív űrkutató 1957 óta. Az IAA SETI Bizottságának társelnöke volt 1984 és 2000 között. Tagja a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiának, a COSPAR-nak és az IAU-nak. Mint a Rio Skála egyik kifejlesztője megkísérelte egy a Földön kívüli értelem felfedezésére vonatkozó esetleges bejelentés hatásának kvantitatív értékelését. Szerzője az idegen civilizációk felé küldött üzenetek jelentőségét értékelő San Marino skálának, valamint a Földön kívüli élet esetleges felfedezésének jelentőségét jellemző London Skálának is. Dr. Almár évtizedek óta az űrkutatás és az asztronautika népszerűsítője, és elnökségi tagja volt az első magyar szkeptikus szervezetnek is.

Előadásában Almár professzor példákon keresztül elemzi, hogy vajon a média miért kerül rögtön pánikmódba, amikor egy-egy érdekes csillagászati, földön kívüli jelenség előkerül. Vajon ténylegesen mekkora veszélyt jelentenek a felfedezett Föld-közeli kisbolygók, a napkitörések, a bolygó-együttálások, egy esetleges SETI felfedezés? És mit tud mondani egy űrkutató, egy csillagász a 2012-es világvége-jóslatokkal kapcsolatban?

Részletes információ a három napos angol nyelvű kongresszusól a kongresszus2010.szkeptikus.hu oldalon található, ahol egyben regisztrálni is lehet. A részvételi díj 8000 Ft, ami magában foglalja a szombati ebéd költségeit is. Mivel a regisztrációs díjak nem fedezik a kongresszus megrendezésének költségeit, ezért szívesen fogadunk további hozzájárulást is.