Idegen bankárokat kiszolgáló középkori hazaárulók avagy politikai történelemhamisítás

„… mindannyian egy adott jelen társadalmi-politikai struktúrájában élünk, és általában ez a jelen teszi fel azokat a kérdéseket, amelyekre a történésznek, a maga szakmai eszközeivel, lehetőleg pontos választ kell adnia. A baj nem is abból származik, ha a jelen teszi fel a kérdéseket, hanem abból, ha a válaszokat is az próbálja előre megszabni. Tehát abból, ha a politika üstökön ragadja a történészeket, és emóciókkal vagy hatalmi eszközökkel arra kényszeríti őket, hogy saját céljainak, propagandájának legyenek eszközei. Itt kezdődik a múlttal való önkényeskedés, amely azután, végső fokon, elkerülhetetlenül visszaüt magára a jelenre is.” - írta Kosáry Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia hajdani elnöke egy könyve bevezetőjében. Ha azt hitte, hogy a rendszerváltással vége lett a történelemmel való visszaélésnek, sajnos tévedett.

A politika ezúttal nem a történészeket, "csupán" a történeti tényeket ragadta üstökön és fordította ki, hogy napjaink aktuálpolitikájának szolgájává tehesse. Történt mindez még 2013 novemberében, II. Lajos és felesége szobrának felavatásakor.

 

Legújabb cikkében a Tényleg! történelmi portál részletesen elemzi a házelnök ott elhangzott beszédében található tévedéseket, csúsztatásokat, belemagyarázásokat. Tanulságos, és egyúttal szomorú...

Az érdeklődők elolvashatják ez eredeti beszédet is.

Facebook
vitaterep